rawa

Wojewódzkie Święto Pszczelarzy regionu łódzkiego

18 sierpnia 2013 roku we wsi Stara Wojska, powiat rawski odbyły się obchody Święta Pszczelarzy województwa łódzkiego. Święto było okazją do spotkania dla producentów i konsumentów miodu. Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki w ubiegłym roku został wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa jako produkt tradycyjny.
W uroczystości wzięli udział przedstawiciele Polskiego Stronnictwa Ludowego: Sekretarz Stanu Tomasz Jędrzejczak, Poseł na Sejm RP Krystyna Ozga, Wicemarszałek woj. Łódzkiego, Sekretarz NKW PSL Dariusz Klimczak oraz Starosta Rawski, Prezes ZP PSL w Rawie Mazowieckiej Józef Matysiak. Tomasz Jędrzejczak podkreślił wagę pszczelarstwa w rozwoju rolnictwa, a Krystyna Ozga podziękowała wszystkim pszczelarzom za trud ich pracy. Dariusz Klimczak poinformował zgromadzonych, iż producenci miodu mogą liczyć na wsparcie ze strony województwa w postaci funduszy pomocowych z Unii Europejskiej.