Powiatowe Święto Ludowe na Ziemi Poddębickiej 18.06.2107 r.

DSC_0052

Każdego roku zgromadzeni pod zielonymi sztandarami kultywujemy piękną tradycję najważniejszego święta Ludowców, dlatego też w dniu 18 czerwca 2017 roku w Dalikowie odbyło się Powiatowe Święto Ludowe. To jedno z najpiękniejszych polskich świąt wyrosłe w tradycji narodowej, ludowej i chrześcijańskiej, które utrwaliło się w świadomości mieszkańców wsi i stało się jej niezbywalną spuścizną. Gospodarzami uroczystości byli Ryszard Rytter Prezes Zarządu Powiatowego PSL         w Poddębicach oraz Paweł Szymczak Prezes Zarządu Gminnego PSL w Dalikowie, natomiast gościem specjalnym był Paweł Bejda Poseł na Sejm RP. Po części oficjalnej, zgromadzeni goście oraz mieszkańcy mogli wysłuchać koncertu Orkiestry Dętej OSP Dalików, Zespołu Ludowego „Jawor” ze Złotnik oraz skosztować bezpłatnych potraw z grilla. Już od kilku lat podczas święta  ludowego odbywa się turniej o tytuł „Chłopa Roku”, którego organizatorem jest Forum Młodych Ludowców. W konkursie wzięło udział pięciu uczestników, a  tytuł „Chłopa Roku” po zaciętej rywalizacji wywalczył Grzegorz Klimczak   z Krępy. Zwycięzca jak i  pozostali uczestnicy turnieju otrzymali nagrody. Wieczorem odbyła się zabawa taneczna, która również zgromadziła wielu mieszkańców.

DSC_0103DSC_0111DSC_0181DSC_0200DSC_0290DSC_0327DSC_0334