Obchody Roku Reymontowskiego Województwa Łódzkiego w Powiecie Wieruszowskim

W ramach obchodów Roku Reymontowskiego Województwa Łódzkiego z inicjatywy samorządowców Polskiego Stronnictwa Ludowego również i w Powiecie Wieruszowskim zrealizowano tematycznie związane wydarzenia, nawiązuje do przypadającej w tym roku 150. rocznicy urodzin jednego z najwybitniejszych polskich pisarzy w historii.19021767_1715954448445492_1897246014_n

10 czerwca 2017 r. podczas tegorocznych obchodów święta Powiatu Wieruszowskiego pn. ,,Z Powiatem na piknik 2017!’’ mieszkańcy powiatu uczestniczyli w spotkaniu z Emilią Krakowską – polską aktorką filmową, estradową i teatralną, między innymi odtwórczynią roli Jagny w filmowej wersji ,,Chłopów’’. Spotkanie nawiązując do tematyki miało miejsce w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej im. Władysława Stanisława Reymonta w Wieruszowie. Kluczowym wydarzeniem było również otwarcie kolejnej – trzeciej już budki czytelniczej na terenie powiatu wieruszowskiego – na wieruszowskim Rynku. Uroczyste otwarcie budki odbyło się z udziałem wspomnianej aktorki. W budce umiejscowiono książki autorstwa Władysława Stanisława Reymonta, podarowane między innymi przez Panią Emilię Krakowską.

DSCN7001

19113260_1715957265111877_167494008_n